Alhamduillah…

syukur ke hadrat illahi kerana dgn limpah dan kurnianya sya masih dpt meng’update’ blog ini..syukran jazilan ya illahi..

Disini apa yang di maksudkn dgn flash back ialah sya nk mengimbas kembali apa yang di ajar di dalam kuliah minggu ke 4 dan ke 5.waaa….nmpk sgt lama tak meng update blog nie..hehe…maaf la ye..

saya agak sibuk dgn aktiviti2 sampingan di UKm tercinta ini..

pada minggu ke 4 merupakan kali pertama mejar jasmy mengajar bagi kuliah teknologi pendidikan. 1st impression ttg mejar jasmy nie..”alamak mudanya nampak macam garang ja mejar nie”..monolog dalaman..hehe…

mungkin impression ini di sebabkan oleh perwatakan mejar jasmy yg smart dan kemas mcm palapes gayanya..hehe…tetapi setelah memulakan kelas ternyata salah sama sekali impression saya 2..mejar bukan lah seorang yang garang..he…suspen ja lebih sya ni kan..;p

oklah apa yang telah diajarkan pada minggu ke 4 ialah mengenai instructional design model. Terdapat pelbagai model yang dikemukan antaranya ialah ASSURE,ARCS, ADDIE model. model2 ini direka bagi memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran dalam membina dan mencipta alat bantu mengajar. Pengertian bagi model ASSURE dan ADDIE ialah

ASSURE model:

Analyze learners

State objectives

Select instructional methods, media, and materials

Utilize media and materials

Require learner participation

Evaluate and revise

ADDIE model

A Analysis

D Design

D Development

I Implementation

E Evaluation

inilah antara apa yang diajar oelh mejar dalam kuliah minggu ke 4.

Seterusnya ialah mengimbas kembali kuliah ke 5 lak..Sebelum itu,nak cakap apa istimewanya ttg pengajaran mejar Jasmy ni ialah mejar selalu mengelitkan video2 yang menarik berkaitan dgn pembelajaran yang baru di ajar.

Ini menyebabkan kami tidak bosan berada dalam kuliah tekno itu, selain itu,kaedah penyampaian sebegini lebih sampai kepada pelajar dan mudah di fahami apa yang ingin disampai kan oleh pensyarah. Kalo tak percaya meh la join kuliah saya..hehe..;)

Berbalik semula kepada refleksi saya..hehe…dh lari tajuk lak saya nie kan..tak pa kita perlu selingan supaya pembaca tidak bosan dengan konteks yang ingin di sampaikan.hehe…btol x??…ok la..move on…Kuliah ke 5 pula belajar tentang tajuk photography.

Apa yang diajar antaranya ialah jenis2 kamera. Kamera digital, kamera 1 lensa dan kamera 2 lensa merupakan contoh jenis2 kamera yang terdapat sekarang.

Gambar pula memberi pelbagai persepsi dan makna bagi seseorang. Bagaimana sesuatu gambar itu dapat menyampaikan mesej kepada orang lain. Sesuatu gambar mempunyai nilai sentimen yang berlainan bagi setiap orang. Contoh gambar mona lisa. Walaupun setelah berdekad abad lama nya [kalo xsalah la…he..;p] tetapi masih mempunyai nilai yang tinggi kerana setiap orang mempunyai persepsi yang b’ lain tentang gmbar tersebut.

Ada yang mengambarkan monalisa seorang perempuan yang bermasalah pada masa itu, ada juga melihat monalisa sebagai seorang lelaki tetapi telah di lukis sebagai perempuan. Terdapat bermacam persepsi mengenai gambar tersebut. itulah nilai sebuah lukisan atau boleh kita kaitkan dgn persepsi seseorang dgn sesuatu gambar. itulah apa yang diajar di kuliah minggu lepas.

mEjar Jasmy menunjukkan pelbagai jenis gambar dari pelbagai segi dan aspek. Gambar2 yang ditunjukkan banyak memberi pengajaran dan  teladan kpda saya..setakat ini saja lah refleksi utk kali ini..ketemu lagi ya..;D