salam semua~~
1st sekali nak mintak ampun maap sebab dah lama tak update blog nie..al maklum la sibuk dengan khidupan sbg pelajar UKM yang tercinta nie..hehe…

chan drak khun Thailand...ni pntu ms0k ke sempadan thailand..

chan drak khun means I love u in thai..=) ok la kat sini sya nak cita kat korang aktiviti sya smasa sem nie..pada tanggal 31hb julai 2010 merangkap hari lahir saya juga..hehe..[fuh ikut program masa besday 2]..mcm2 prsaan ada msa nk bertolak 2..apa2 pon ikhlas kan ati kerana Allah swt semuanya akan ok..=)..k smbung blik cita…hee~
sya telah ikut 1 program di kolej ini. Namanya program jaringan akademik antara biro kerohanian KOLEJ RAHIM KAJAI, UKM bersama darul naim foundation (DNF) di chenna’ thailand. <<<<Sbb bleh pi thailand sbb 2 join 2..haha…Ok! i gurau ja k….Kami pergi selama 5 hari..since 31st julai until 4 august 2010…

ini la nama sekolah yg ktorg jalankan program mtivasi 2~~

 

 

para fasilitator dan pihak darul naim foundation..lawatn ke sekolah..

 

 

 

Program ni kan merupakan progrm motivasi yg djlnkan khas utk pelajar2 sek ren yang berada di bawah darul naim foundation nie. Ini merupakan kali pertama mereka menerima kunjungan orang luar ke sekolah mereka. Pensyarah bimbingan yang mengikut ialah Dr Maimun Aqsha Lubis iaitu Timb .pengetua kolej Rahim Kajai. Beliau jga mengadakn seminar JQAF utk para guru dan ibubapa di DNF ini. Antra program lain spnjang kami di sana ialah melawat sek2 yang berada dibawah DNF dan sekitar chenna’. Disbbkan chenna’ brda kt sempdan malaysia shja oleh sbb tu da segelintir penduduknya boleh berbahasa melayu..ttpi lbih kpd dialek kelantan. but still can understand it..^^

pelajar n fasilitator sebelum program bermula~~

para penunggu check point utk explorace~~

cg2 dan pelajar di check point~

aktiviti dgn ahli kumpulan pahlawan~~

mmg penglmn yang sgt menyeronokkan sbb pihak cg2 di sna sgt ramah dan baik. kmi diberikn layanan yang sgt best..1st class la org ckp..hihi..cyg cg2 kt sna ketat2….terharu..:’) kalau korg join progrm ni dan merasai apa yg kami rasa msti korg pun stju..confirm ah..^^
pelajar2 sek ren kat sana 100% tak boleh ckp bhsa melayu.. so kami punyai sedikit mslh komunikasi untuk menjalankan aktivti dgn lancar. Tpi kami tlah dibntu oleh para guru yang bleh bhsa melayu sbg penterjemah..fuh nsib baik ad cg2 nie..kalo x mmg xto la apa cek nk kata…gna bhsa isyarat la gaya nya..hihi..kenangn yg sgt best utk dikenang pada ms depn..

pengangkutan utk para fasilitator melawat ke sekitar chenna'..

di pantai sakom

kenderaan utk ke pntai sakom..best..angin sgt kuat

antara sekolah yg dilawati..ngah tgk cg mengajar..hehe..^^

Ok!! lupa nak ckp lak….hee.. majoriti dari penduduk chenna’ nie adalah beragama islam. So mana2 pergi nak dpt makanan fuh senang ja..sodap2 lak 2..sampai menjilat jari..Haaa hangpa semua nak tgk dak mknan2 org kt sana..ada gmbaq ckit nnt cek tunjuk na~~^^

nasi kerabu in da making..hehe..ngah nk tggu giliran

nasi unta..^^ nama ja nasi unta kalo kt m'sia mcm nsi dging kita..sedap sgt..hehe

som tam..aka kerabu mangga..nyum3...

pulut manis..

Haaa~~matawang thailand pulak nk cita kt korg nie.. Kt thailand dorg gunakan matawang Batt..100 batt dorg RM10 kita..tapi harga barang di Malaysia dan Thailand tak byk bezanya…kalo korg nk ckp barang thailand lagi murah dari Malaysia tu  mmg salah la..sbb setelah dianalisis dan dinilai oleh saya dan rakan2 yg pergi kt sna..hehe…harga brngan mmg lebih krg sma ja dengn kita dari segi pkaian, beg dan sepupu sepapat dia la kn..tp kalo mknan murah pulak..ayam goreng yg mcm KFC  yg jual tepi2 jalan 2 hnya 10 batt ja. Jdinya RM1 kita la..tak ke murah 2..wooo…sbb tu bdan naik masa balik dri thailand ari 2..makanan dah la sodap murah lak 2…mmg menggoda nafsu jah..hakhak~~blik dari Thailand puas la nk turunkan balik berat bdn kepda yg ideal..hee~~ kalo tak diet nnt kena bebel dgn mak..so, nk xnk kn la diet. Berhempas pulas la turunkan blik brt badan gue nie..:p
Thats all that i want to share with you all..i hope that my story can give you some view about south Thailand. Salam sayang utk semua..=)

wet thai~~amount rm 200

thats all for now..reported by me..hihi..Nana..enjoy it..;)